Български
English
Руский
Велинград
Велинград е един от най-популярните планински и балнеоложки курорти. Раезположен е в Чепинската котловина в Западните Родопи.
Местоположението му събира уникални природни дадености. Градът е образуван от сливането на три села – Чепино, Лъджене и Каменица през 1948 година.  Днес това са трите квартала на града.
Велинград привлича многобройни туристи н множеството си топли минерални извори , както и с достъпа до изключителната природа на Западните Родопи. Близо до града има 2 ски-писти, които го превръщат в целогодишен курорт. Един от най-красивите символи на Велинград е езерото Клептуза . най-големият карстов извор в България. 
Самият град Велинград е сравнително млад – на около 60 години, когато трите квартала се сливат в едно. Чепинската котловина и околните планински ридове са били обитавани още през старокаменната епоха. Първото племе, населявало този район, е тракийското племе беси. От тях до наши дни са достигнали множество могили, названия и културни паметници. 
През 1951 год. Велинградс е обявен за балнеоложки курорт с национално значение, а през 1981 год. и с международно значение. През 2005 год. градът е обявен за „Спа столица на България” по решение на Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите. През 2008 год. на Конференцията на Световната браншова организация на хотелиерите и ресторантьорите, състояла се в Монтерей, Мексико, Велинград е обявен и за „СПА столица на Балканите”.
 
Най-голямото богатство на Велинград са изобилните топли и горещи минерални води. Тук се намира уникално голямо хидроминерално находище със сумарен дебит 7630 л/с. Минералните извори на Велинград са били познати и използвани още от дълбока древност. Свидетелство за това са археологическите находки то древно римски каптаж. Минералните води на Велинград са слабо минерализирани, т.е. съдържат минерални вещество до 1 г/л Този тип води са най-разпространени в България. Такива са минеравните води в Горна баня, София-център, Княжево, Банкя, Хисар и др. Водите във Велинград са с дълбок произход, кристално чисти ,бистри, топил и горещи. И в трите квартала на града има извори и сондажи. Балнеолечението в курорта Велинград се провежда цчрез пиене на минералната вода, инхалации и бани. Най-широко се прилага питейното и външното балнеолечение.
Ако посещавате Велинград за отдих или лечение, ето какво не бива да пропускате да посетите:
- Клептуза – най-големия карстов извор в България. Намира се на десния бряг на Чепинска река, до планинския склон в квартал Чепино. Цялата местност е обявена за защитена. Клептуза е един от символите на Велинград. Една част от водата на извора се използва за водоснабдяването на града, на рибарика, както и за други стопански нужди. Друга част пълни две красиви изкуствени езера, които са сред най-популярните места за почивка и отмора сред гостите и жителите на града. В езерото има водни колелета, а наоколо има ресторанти. Това е едно от най-привлекателните места за отдих в околността.
Местността е привлекателна не само с езерото, но и с богатата си растителност. Тук има насаждения от мерен бор на възраст от 100 до 160 години. Има и над 50 различни дървесни и храстови видове, които са редки за района. Тревните растения са над 250 различни вида. Любопитен факт е, че в местността Маркови скали над Клептуза се намира единствената пресечка на меридиан и паралел в България – с географски координати 24 градуса източна дължина и 42 градуса северна ширина. За любителите на пешеходния туризъм, Клептуза е изходен пункт за различни пешеходни маркирани пътеки, които водят до Харманите Брези, Сивата вода и др. местности.
 
.
 
Всички права запазени © PLOVDIVTOUR 2013