Български
English
Руский
Девин
Девин е градче в Южна България, в Западните Родопи, в Девинската планина, близо до Чепеларе и Пампорово. Пред града минава Девинската река, която малко по-надолу по течението се влива в река Въча. Заобиколен е от вековни борови и смърчови гори.
 
 В района са открити различни палеолитни находки отпреди 30 000 години. Днешният град е бил обитаван от тракийски племена, за което свидетелстват многобройните тракийски могили, селища и крепост.  Съществувало е тракийско светилище на Виденица и местността Снатилово бърдо от елинистическата епоха. В местността „Потреба” има руини от тракийско селище и светилище. Най-напред тук са живели траки от племето беси. През 4-ти век е съществувало трако-римско селище край града.
 
Районът е много богат на природни забележителности – ждрела, скални образувания, пещери, защитени местности и природни резервати. Едни от най-посещаваните места в региона са Триградското ждрело, пещерите Дяволското гърло и Ягодинската пещера, както и местностите Лесичево, Амзово, Извора, Римския Кемеров мост, скалният феномен Слонът и др.
 
Основното, с което Девин привлича посетители и гости на града са лековитите минерални извори. В града има няколко минерални извора с температура 37-44 С. Водата е безцветна, чиста, вкусна и без мирис, със средна концентрация на минерали и съдържа натриеви хидрокарбонати и малки количества флуор. Водата е със средна минерализация, слаба киселинност и висока температура. Условията в курортното градче са подходящи за лечение на много болести в сферата на сърдечно-съдовата система и нарушения на нервната система, опорно-двигателния апарат, кожни проблеми, болести на половата система, стомашно-чревни заболявания, диабет, подагра, затлъстяване и мн. др.
Топлите минерални извори са в основата на икономиката на района – бутилиране и лечение чрез минерална вода. В Девин има 2 открити басейна с топла минерална вода – в центъра и в местността Струилица. От тази местност стартира е екопътека с маршрути до местностите Лъката и Калето. До тях се стига по дървени мостчета над реката.
Всички права запазени © PLOVDIVTOUR 2013