Български
English
Руский
Златни пясъци
ЗЛАТНИ  ПЯСЪЦИ
 
 Името Златни пясъци е свързано с древна легенда: пирати закопали огромно златно съкровище по крайбрежието на север от Варна. Земята отмъстила на бандитите, като превърнала златото в чуден пясък. Оттук произлиза и името на курорта.
Златни пясъци е известен със златистия си фин пясък и широк и дълъг плаж. Намира се на 18 км от центъра град Варна и на 28 км от Летище Варна. Това е най-старият от трите големи черноморски хотела в България. Старото име на комплекса е Узун Кум /”Дълги пясъци”/. Плажната ивица на комплекса е покрита със златист пясък и е с дължина 3,5 км и широчина до 100 м. Началото на Златни пясъци е поставено през 1956 г с построяването на 70 хотела с 15 000 места. Първият хотел е „Оазис”.
 
Територията около курорта е уникална с разнообразните растителни видове. Тя е обособена като като защитена от закона територия Природен парк „Златни пясъци”. Тук се съхраняват застрашени и защитени растителни и животински видове. Има създадени няколко туристически маршрута, които включват преминаване през стари чешми, кътчета за отдих и очарователни места с изглед към морето.
 
Заради природната си красота, благоприятен климат, уникален природен парк, финия златист пясък и горещите минерални извори, курортът отдавна е привличал туристи и е прочут като перлата на българското Черноморие. Спокойната и чиста вода остова топла и през нощта, а слънчевите бани са възможни от май до октомври.

  
Всички права запазени © PLOVDIVTOUR 2013