Български
English
Руский
Несебър

Град Несебър е разположен на 36 км от град Бургас, на брега на Черно море и в непосредствена близост до най-големия български черноморски курорт Слънчев бряг.

Населението достига 10 000 души.

Несебърт е основан преди повече от 3200 години. Първите жители са траките, които са о наричали Мелсамбри, - „град на Мелсас”, което се предполага, че е името на основателя на селището.

Следващите обитатели на градчето са дорийцети /древногръцко племе/, които пристигат тук в края на 6-ти век пр.н.е.През това време селището се разраства, изгражда се крепостна стена, появяват се жилищни квартали. През 1-ви век градът става част от Римската империя и  става популярен с името Месемврия. Продължава да е важен икономически и културен център. След като Римската измперия премества столицата си в Константинопол и християнството става официална религия, в Месемрия започват усилено да се строят християнски храмове. ПРез 812 г. градът става част от Първата българска държава по време на хан Крум. Тук се заселват славяни, които наричат града Несебър

Несебър пада под османско владичество през 1453 г.

Днес старата и новата част на града са разделени от тесен провлак. Старият град е разположен на малък полуостров. Заради изключителното си културно и историческо богатство Старият Несебър е включен с Списъка на ЮНЕСКО като паметник от световното културно наследство.

Град Несебър е един от най-посещаваните градове в България заради изключително голямото разнообразие от културни и археологически паметници

Най-голям интерес предизвиква архитектурно-историческият резерват Несебър. Той се намира в Стария град и представлява полуостров, дълъг около 850 м и широк 350 м

Забележителности:

Църквата „Свети Стефан” или  Новата митрополия. По план църквата представлява трикорабна базилика, изградена от каменни блокове и тухли. Изографисана е през 1599 г., в нея са изобразени над 1000 фигури в 258 композиции. В църквата са запазени оригинален по стил рисуван иконостас от края на ХVІ в. и резбован архиерейски трон и амвон от края на ХVІІІ век. Църквата не е действаща и е превърната в музеен обект.

В близост до нея се намира недостроената църква „Свети Йоан Алитургетус” от ХІV в. Храмът е пострадал сериозно от земетресение през 1913 г., а днес е обект със свободен достъп.

В центъра на Стария Несебър се намира един от най-добре запазените храмове от Средновековието - църквата „Христос Пантократор”. Храмът е строен през ХІІІ - ХІV в. и има правоъгълна форма.

Друга църква музеен обект е храмът „Свети Спас”. Тази църква е строена през 1609 г. със средствата на богат несебърски гражданин. През ХVІІ век е изографисана, а в пода й дълги години е била съхранявана надгробната плоча на византийската принцеса Матаиса Кантакузина Палеологина, която сега е изложена в Археологическия музей в града.

 

В града могат да се видят и останки от ранновизантийски терми (бани). Баните са строени през VІ в., а до края на VІІІ в. са били използвани според основното си предназначение, след което са преустроени и се използват за жилищни и стопански нужди. В непосредствена близост до тях се намира друга църква - „Света Параскева”. Строена е през ХІІІ - ХІV в. и има изключително интересна архитектура.

 

Централната църква на някогашна Месемврия носи името на Св. София, така както е било и в столицата на Византия Константинопол. Наричана е още Старата митрополия. Дължината на храма е 25,50 метра, отвътре е бил измазан с хоросан и стенописан, а целият под е бил покрит с мозайка от малки разноцветни камъчета. Базиликата е била изградена в края на V и началото на VІ век. Сегашния си вид тя е придобила в началото на ІХ век.

В близост до нея при разкопки през 1968 г. е открита църквата „Свети Димитър“, от която са запазени стълбовете, поддържали купола на храма.

 

Според различни предания в Несебър е имало около 40 църкви, а днес има данни за 23 от тях. Освен църквите, превърнати в музейни обекти, в Стария град могат да бъдат видени още няколко реставрирани и в добро състояние храма. „Свети Йоан Кръстител” е построена през Х век. В нея има запазен ктиторски портрет от ХІV в.

Храмът „Свети Архангели Михаил и Гавраил” е с богата външна украса. Обявен е в брой 41 на Държавен вестник от 1964 г. за архитектурно-строителен паметник на културата. На северния бряг на полуострова са останките на базиликата „Богородица Елеуса”, строена е през VІ в., а според исторически сведения е била и част от манастирски комплекс. Днес църквата е реставрирана и частично консервирана.

Освен Археологическият музей, на територията на полуострова се намира и Етнографският музей на Несебър. Експозицията му е разположена във възрожденската къща Москояни. Къщата е типичен представител на несебърската жилищна архитектура, строена е през 1804 г. и е била собственост на богат несебърски търговец. В музея са представени предмети и вещи от бита и занаятите на жителите на Несебйр, както и традиционни местни носии.

 

През лятото в античния театър на Стария Несебър се провеждат концерти и различни по вид събития. Зад него е и морската гара на Несебър, където през активния летен сезон често могат да бъдат видени круизни кораби, акостирали за посещение на града на ЮНЕСКО. Ако искате да усетите духа на Стария Несебър, можете да отседнете именно там - предлага се разнообразно по вид и цена настаняване - семейни хотели, частни квартири. В района има и множество ресторанти, предлагащи превъзходни морски ястия.

Освен че свързва стария и новия град, провлакът е любимо място за разходки на гостите и жителите на Несебър. От двете му страни, в близост до морето, има пешеходни алеи. Един от символите на града е и вятърната мелница, която се намира по средата на провлака.

Празника си град Несебър отбелязва на 15 август. Денят на града е съпроводен с множество събития – изложби, концерти на няколко сцени, религиозно шествие (15 август е Денят на Голяма Богородица).

 

Всички права запазени © PLOVDIVTOUR 2013