Български
English
Руский
Хисаря
Град Хисаря е с благоприятно георгарфско положение Разположен е в центъра на България, на 45 км от Пловдив и на 120 км от София. Най-голямото богатство на града са горещите лечебни извори и чист въздух. В града има много паркове и градини, залесени с вековни дървета и десетки видове растения и цветя. В града няма големи промишлени предприятия, което го прави чист и идеален за почивка и отдих. Комбинацията от благоприятен климат, горещи минерални извори и културно-историческо наследство го превръщат в своеобразен притегателен център за отдих и лечение.   

Хисаря е облагодетелстван от своето географско положение - намира се в центъра на България на 120 км. от столицата ни София и на 45 км. от втория по големина град – Пловдив. Градът разполага с горещи лечебни извори и чист въздух, с много паркове и градини пълни с вековни дървета и десетки видове растения и цветя, град без промишлени предприятия, което го прави идеално място за почивка. Съчетанието на превъзходен климат, термоминерално находище и културно-историческо наследство превръщат града и района в своеобразен притегателен център за лечение и отдих. Тук се предлагат целогодишно висококачествени туристически продукти, основаващи се на разнообразието, уникалността и автентичността на природните и културни богатства. Тези фактори са основата за развитието на гр. Хисаря като атрактивен туристически курорт.
От дълбока древност, до наши дни животът около минералните извори не е прекъсвал. Лечебните води са причина тук да си дадат среща различни народи и цивилизации, които са оставили ценни образци от своята материална и духовна култура. Първите данни за Хисаря датират от 4-3 век преди новата ера. Града е основан преди 17 столетия от Римския император Диоклециан, установил се тук заради безценните минерални води. През годините заселници са Траки, Римляни, Славяни, Българи - привлечени от уникалното съчетание на минерални извори, климат, природни дадености, местна флора и фауна. Оценили лечебните качества на минералните извори римляните издигнали на това място един от най-големите си градове с имe Диоклецианопол. Безспорен е фактът, че най-внушителните образци от античната култура в Хисаря принадлежат именно на тях. През 293 г. при император Диоклециан античното селище при Хисаря получава статут на град. Тогава започва укрепването на Диоклецианопол със здрава каменна стена. Нейните високо запазени останки и днес радват очите на любознателните туристи. По своята оригинална запазеност тази крепостна стена е рядък представител на римската архитектура от Европа. Разкритите масивни жилищни сгради, амфитеатър, бани, търговски комплекси и улици са показател за високото икономическо състояние на града.

МИНЕРАЛНА ВОДА
На територията на курорта бликат 22 извора, с различна физико-химична характеристика и температура. Този факт е уникален не само за България, но и за света. Минералните води на курорта се използват за ефективно средство за профилактика и укрепване на общото здравословно  състояние  при следните болести: бъбречни, жлъчни, урологични, стомашно-чревни, чернодробни и заболявания на опорно-двигателния апарат. Много добри резултати се получават при пациенти с бъбречно-каменна болест, бъбречни микролитиази и състояния след оперативна интервенция, хроничен пиелонефрит. Добре се повлияват пациенти, страдащи от уринарна инфекция на пикочния мехур и другите уринарни пътища, увреждания при захарна болест, заболявания на храносмилателния апарат, напреднала нефросклероза, подагра и др. Установено е благоприятно повлияване в курорта на пациенти с хронични гастрити и гастроудоденити, ликвидиране на язвено увреждане на стомашната или на дуоденалната лигавица, състояния след операция на язва на стомаха и на дуоденума и др., при състояния след прекаран епидемичен хепатит, хроничен хепатит, дискинезии на жлъчните пътища, жлъчно-каменна болест, хроничен панкреатит и др. Допълнителни индикации /заболявания, придружаващи основното заболяване по профила на курорта/ - затлъстяване, подагра, инсулинозависим диабет, хронични ставни заболявания, следтравмени състояния на опорно-двигателния апарат, заболявания на периферната нервна система, гинекологични заболявания и др.
Минералната вода в хотела е от извор „Парилките”, който се счита, че е най -качественият извор в града с доказан лечебен ефект на природно чистата вода. Водата е слабо минерализирана, хидрокарбонатно – сулфатна, хлорна, натриева, флуорно – силициева, алкална. Без цвят и мирис, с приятен вкус с температура 43°С.
 
 

Всички права запазени © PLOVDIVTOUR 2013