Български
English
Руский
Турция
Турция
Република Турциа е разположена на два континента. 3% от страната се намира в Югоизточна Европа, а 97% от територията е в Западна Азия. Европейската и азиатската част на Турция се разделят от Мраморно море и проливите Босфора и Дарданелите. Страната граничи с България, Гърция, Грузия , Армения, Азърбайджан, Иран, Ирак и Сирия. Страната има брегова линия с Черно, Мраморно и Средиземо море. Заема площ от 780 хил. кв. км. Европейската част на Турция е заета предимно от заоблени хълмове, докато след Босфора и в Централната част на страната земята се издига в централното Анадолско плато, заобиколено от високи планини. Най-високият връх се намира в Източно Тороските планини, това е затихналият вулкан Арарат /5 166м/ в планината Голям Арарат. Главните реки на страната са Тигър, Ефрат, Сакария и Къзъл.

Население: около 70 млн. души. Мнозинството са етнически гурци, но има още кюрди, черкези, бошняци, албанци, грузинци, араби, българи и др. Средната продължителност на живота з мъжете е 73 г, а за жените 75 г.

Религия: 99% са мюсюлмани, от които 67% сунити, само 1% са християни.

Официален език: турски

Парична единица: турска лира

Градове: Столица на Турция е Анкара /4 млн. жители/, а най-голям и посещаван град е Истанбул /11 млн. жители/. Други по-големи градове са Измир /2,6 млн. жители/, Бурса /1,6 млн. жители/, Газиантеп, Адана, Кония, Анталия, Одрин и др.

История: Историята на Турция е история на цивилизациите за последните 10 000 години. След основаването на Троя около 3 хил. г. пр.н.е. хитите пристат в Анатолия около 2000 гр.пр.Хр. Народът на Урарту създава единна държава с територия от Кавказ до езерото Урмия и столица град Ван. Урарту са последвани от фригийците, които се заселват в триъгълната област между Афион, Анкара и Ескишехир. След смъртта на Александър Велики, Анатолия става център на Селевкидската империя. Пергамон завзема част от Фригия през 341 г.пр.н.е. , която превърнал в център на търговията на Анатолия и блестящ център на културно-просветната дейност. Днешната територия на Турция попада във владенията на Римската империя. През 330 г. император Констинтин премества столицата на Римската империя от Рим в Константинопол, разположен в Източната римска изперия. Когато Римската империя се разада през 476 г., Константинопол остава единствената столица. До 13-ти век кръстоносците окупират Константинопол, принуждават императора да напусне града и основават Латинската империя.
През 11-ти век селджукските турци основават династията на Селджук, която управлява Иран, Ирак и Сирия. През 1071 г. Арслан нанася катастрофално поражение на византийските войски при Малазгирт, отваряйки вратата на Анатолия за турците. Анатолия претърпява коренна етническа и политическа промяна в сферата на религията, езиковото развитие и културата. Върхът на развитието на тази цивилизация идва през 13-ти в., когато политически, икономически, религиозен и културен център става гр. Коня. Анатолия се разделя на няколко съперничещи си княжества, едно от които попада под османско владичество. През 1296 г. Осман се обявява за независим султан на Сьогют, близо до Бурса и основава Османската държава. По-късно са завладени Бурса, Изник и цялото югоизточно крайбрежие на Мраморно море. През 1453 г. Мехмет Завоевателят превзема Константинопол. До края на 16-ти век османците навлизат дълбоко навътре в Европа. През следващите векове, обаче, Османската империя започцва да губи мощ и да навлиза във период на упадък. През 1918 г. осмаското правителство решава да не оказва повече съпротива срещу мирно споразумение, включващо разделянето на Турция. През 1919 г. гърците, на които била обещана чат от Анатолия, пристигат в Измир и започват нашествие в западна Анатолия.
Турската нация започва борба за възстановяване на териториалната си цялост и независимост. Опитва се да отблъсне чуждите агресори и да създаде нова държава, която да разруши връзките на Турция с разпадащата се Османска династия, да заличи стария ред и да построи модерна държава, посветена на политически, социален и икономически напредък. Това е виждането на Ататюрк – генерал от османската армия. Той иска да скъса с миналото и да обедини нацията в стремеж към модернизъм, който да доведе страната до нивото на европейските държави. През 1923 г. е основана Република Турция с президент Ататюрк. Премахната е арабската азбуа и заменена с латинската. Жените получават право да гласуват и да бъдат избирани за членове на парламента.    

Държавно устройство: Турция е република начело с президент. Странта е член на на НАТО и се стреми да се присъедини към ЕС. Изпълнителната власт в Турция се упражнва от правителство начело с министър-председател.

Стопанство: Турската икономика е 15-та най-голяма в света по паритет на покупателната способност и 17-та най-голяма в света по номинална стойност на брутен вътрешен продукт. Страната има силен и растящ частен сектор, но държавата все още играе важна роля в първичните индустрии, банковия сектор, транспорта и комуникациите. Турция е сред 10-те най-богати на полезни изкопаеми държави в света.  
Индустрията се развива с бързи темпове. Водеши отрасли са текстил, корабостроене и туризъм. Основните туристически центрове на страната са Истанбул, Анталия, Бодрум, Мармарис, Кушдасъ, Дидим, Фетие и др.
Всички права запазени © PLOVDIVTOUR 2013